Prima pagină » Cronică de album » Kaiser Chiefs – „Education, Education, Education & War” (2014)

Kaiser Chiefs – „Education, Education, Education & War” (2014)

O să scriu odată aici părerea mea despre strofocările unora de a clasifica rockul în jdemii de categorii şi categoci. Nu că ar fi neapărat un lucru rău încercarea asta de clasificare, căci şi eu sunt fan al ordonării haosului, ca să zic aşa. Doar că atunci când focusul este pe „în ce sertar îi băgăm pe ăştia” şi nu pe muzica „ăstora” ceva îmi dă cu virgulă.

Îmi aduc aminte, în urmă cu câţiva ani, când era la o bere cu nişte tovarăşi şi în fundal se auzea „Ruby” a celor de al Kaiser Chiefs. Şi unul dintre con-băutorii mei mă întreabă cine cântă. Kaiser Chiefs, zic. „Ce fel de stil este ăsta?„, mă întreabă cu oareşce mirare. „Muzică„, răspund. Întru amuzamentul tuturor de la masă, care şi acum mă mai citează cu faza asta.

Da, Kaiser Chiefs prestează muzică. Una buna. Dar nu extraordinară, din punctul meu de vedere. Şi care nici nu merită clasificată şi bagată în nuş ce sertare ale rockului, doar ca să fim noi liniştiţi că am făcut niscaiva ordinde. Cred că trupa asta a avut – cum se spune la noi la peluză – noroc în viaţă. Adică muzică bună face, nu-i vorbă, dar a şi căzut pe un context în care parcă era nevoie de un asemenea mod de a pune problema, a avut şi un mecanism de marketing brici în spate şi au şi tras băieţii la greu cu concerte, turnee şi tot ce mai trebuie. Dar nu e cazul să îi considerăm geniali sau nu ştiu ce. Sunt alţii cu multe etape înaintea lor pe felia asta.

Am ascultat „Education, Education, Education & War” (2014), ultimul lor album, cu curiozitatea celui care dorea să afle dacă au venit cu ceva nou. Nope. Tot ei sunt. Tot pe stilul lor. Adică bun, dar nu mai mult. Nu te deranjează de nici o culoare să îi asculţi, dar nici nu îţi opreşti respiraţia şi nici nu îţi creşte pulsul sau ceva. Câteva bucăţi bune pe album („The Factory Gates”, „Coming Home”, „Misery Company”, „Roses” – preferata mea), restul pe acolo şi ele. Nu e un album rău. Dar nici unul care să se lipească de tine decisiv.

Atât.

Kaiser_Chiefs_-_Education,_Education,_Education_&_War

Despre Cristian China-Birta

Singurul context în care nu o să ascult rock o să fie când sunt mort. Dar şi atunci cred că negociez cu sfinţii să iau nişte viniluri cu mine :D

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*