Prima pagină » Știri » Șase dintre cei mai buni chitariști ai lumii vin la Constanța

Șase dintre cei mai buni chitariști ai lumii vin la Constanța

Pe 3 septembrie cea de-a patra ediție a festivalului Ziua Chitarelor se va desfășura în Piața Ovidiu din Constanța. După masterclassurile susținute în prima parte a zilei, cei 6 chitariști vor susține recitaluri pe scena amplasată în frumoasa locația constănțeană și, la final, vor participa la un jam session comun susținut în această formulă unică, ce concentrează muzicieni care și-au lăsat puternic amprenta asupra tehnicilor de interpretare la acest instrument.

Chitarist de virtuozitate și câștigător de Grammy, Frank Gambale este un instrumentist plin de pasiune, cu un stil pe care “Rolling Stone Magazine” îl numește “feroce”! Gambale este un compozitor inspirat cu mai bine de 250 de piese publicate pe mai mult de 20 de albume. Muzica sa înglobează o multitudine de stiluri, de la rock, funk și jazz la R&B și câteva influențe latino și braziliene.

În postura de legendă a chitarei, Gambale este geniul absolut care a inventat tehnica de sweep picking (o nouă modalitate de a cânta la instrument) și a ridicat-o la o rangul de artă precisă, acum gen standard în lexiconul chitarei. Numită „Gambale Sweep Picking Technique”, aceasta continuă să inspire generații de muzicieni.

Ron “Bumblefoot” Thal a fost unul dintre cei doi chitariști ai trupei Guns N’ Roses din 2006 până în 2014 și a participat la înregistrarea celui de-al șaselea album de studio al formației, Chinese Democracy. Încă de la începutul anilor 90, Thal a lansat 10 CD-uri și un DVD live. A apărut în calitate de invitat pe multe albume și compilații. În ultimii douăzeci de ani, Thal a lucrat cu numeroase trupe și artiști ca producător, inginer de sunet, textier, aranjor și interpret.

Chitaristul new-yorkez Joel Hoekstra cântă în acest moment cu Whitesnake (înlocuindu-l pe Doug Aldrich) însă este binecunoscut și pentru activitatea sa alături de Night Ranger, Trans Siberian Orchestra și în musicalul Rock Of Ages. Între muzicienii cu care a colaborat se numără Foreigner, Alan Parsons, Brett Michaels, Beth Hart, Ted Nugent, Sebastian Bach, Nuno Bettencourt și mulți alții.

Tosin Abasi este un muzician nigerian-american, binecunoscut ca fondator și leader al trupei de metal progressive instrumental Animals as Leaders. Înainte de a fonda Animals as Leaders, a fost chitaristul trupei de technical metalcore Reflux. A înregistrat și lansat trei albume cu Animals as Leaders: un album de debut, autointitulat Weightless și The Joy of Motion.

Puțini muzicieni se pot lăuda cu un background atât de divers în muzica, de la muzica clasică indiană la rock fusion trecând prin multe alte genuri. Chiar și mai puțini se pot lăuda că și-au înregistrat primul album în timp ce erau încă studenți la Berklee College of Music. Prashant Aswani, însă, a bifat toate astea și încă alte câteva experiențe uluitoare. În timp ce era student la Berklee a cântat în deschiderea unor artiști ca Andy Timmons, John Petrucci și Steve Morse.

Prashant a fost muzician de acompaniament în turneele unor nume celebre precum Justin Timberlake, Christina Milian, Herbie Hancock, Steve Gadd, Darrell Diaz, Greg Howe, AJ Mclean, Jose Pasillas sau Rhonda Smith. A lansat patru albume solo, incluzând “Revelation”, “Duality”, “Sonically Speaking”, “Visions” și o coloană sonoră: “Frequency”. În acest moment, pe lângă altele, Prashant produce albumul solo al lui AJ Mclean. În plus își înregistrează cel de-al cincilea album alături de Jose Pasillas și Rhonda Smith.

Daniele Gottardo este un tânăr chitarist italian care, la vârsta de numai 19 ani și-a lansat primul DVD instrucțional, numit Tapping, bazat pe tehnica sa proprie de tapping cu 8 degete. De la vârsta de 21 de ani predă chitară electrică în mai multe academii de muzică și școli din Italia. În aceasta perioadă este profesor de chitară electrică la MMI – Modern Music Institute din Italia și predă cursuri de specializare aprobate de Frank Gambale.

Ziua Chitarelor este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Stabilit în România, chitaristul concepe un festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariștilor, ci și iubitorilor de muzică bună.

În primele 3 ediții festivalul a găzduit numeroși chitariști de renume internațional care nu numai că au susținut recitaluri, dar au și împărtășit doritorilor secretele interpretării la chitară în cadrul unor master class-uri organizare în scop educativ și cultural pe tot parcursul evenimentului.

Având ca principală motivație educarea tinerilor muzicieni români și ridicarea nivelului calitativ de interpretare instrumentală, festivalul a permis ca accesul publicului să fie gratuit, încurajând tinerele talente să-și îmbogățească și actualizeze cunoștințele muzicale.

Aflat la cea de-a patra ediție, Ziua Chitarelor este un festival extrem de popular, cu fan-cluburi în toată țara și cu foarte mulți fani aflați dincolo de granițele României. Aceasta ediție a festivalului Ziua Chitarelor este organizat de Centrul pentru Resurse Civice cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Ziua Chitarelor

Despre Alexandru Ion

Cred că muzica e cea care ne aduce aminte că trăim și ne ajută să ne descoperim adevăratele emoții. Scriu pe malaezu.ro, sunt student la comunicare și un entuziast când vine vorba de filme.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*